Werkwijze kerntalenten
Een kerntalentenanalyse is mogelijk bij jongeren vanaf 14 jaar, op voorwaarde dat ze matuur genoeg zijn om te reflecteren. Twee grote onderdelen vormen de basis van een kerntalentenanalyse: een kerntalentenontdekking en een diepte-interview. In de praktijk doorlopen we de volgende stappen:
1) Online vragenlijst
Vooraf vul je een online vragenlijst in: Zo komen we te weten wat je als kind het liefste deed en wat je favoriete speelgoed was. Dat doe je alleen en op buikgevoel, en dat duurt gemiddeld zo’n half uur.
2) Face-to-facegesprek
Nadien volgt er een face-to-facegesprek waarbij we dieper ingaan op de manier waarop je precies met het speelgoed speelde of iets deed, m.a.w. jouw interpretatie van de vragenlijst. Jij mag tijdens dit gesprek de zogenaamde spelletjes/activiteiten tegen elkaar afwegen. Dat is nodig, want je kunt op verschillende manieren met speelgoed aan de slag gaan.
3) Diepte-interview
Een gestructureerd diepte-interview is de volgende stap waarbij we de verschillende levensfasen van de kindertijd tot het heden overlopen. Zo gaan we na welke kerntalenten de kans kregen zich te ontwikkelen, bekijken we verworven competenties, en komen we te weten welke kerntalenten misschien nog niet tot uiting gekomen zijn. Dat laatste kan bijvoorbeeld doordat je geen (leer)context aangereikt gekregen hebt.
4) Feedback
Na dit alles krijg je feedback over jouw kerntalenten: je krijgt jouw unieke KernTalentenconstellatie: de betekenis van elk kerntalent, zijn componenten en alle mogelijke combinaties en koppelingen.
Dit alles vraagt uiteraard tijd: zonder de vragenlijst zo’n drie uur.
5) Verslag
Na de kerntalentenanalyse krijg je een uitgebreid verslag van zo’n 20 bladzijden over jouw kerntalenten. Dat is levenslang geldig. Uiteraard zijn de voorgaande stappen en het bijbehorende rapport gebaseerd op de Coretalents-methode van Danielle Krekels, stichter van CoreTalents